Välkommen till Ah-Veda!

Kontakta Anne på tfn 0703 880688 eller maila mig anne(at)ah-veda.se

Ah-Veda   Etabl. 2007

Blog


December 2020

Enligt den Ayurvediska läran är det essentiellt för oss att sova på natten, speciellt under Pitta-perioden kl 22-02 eftersom det är då som bla hjärnan städas och de sk föryngringsprocesserna sker..Ny forskning har visat på att kroppen har en inbyggd klocka, vilket också har renderat i Nobelpris. I dagarna har ny forskning visat hur hjärnans reningssystem fungerar i däggdjur. När de sover på natten produceras 4 ggr så mycket vätska i hjärnan för att kunna rensa ut avfall och göra sig av med gifter. De celler som är involverade i processen är också mer aktiva under den tiden. Deras slutsats är att samma processer bör gälla den mänskliga hjärnan också.


April 2020

Ayurveda råd i Corona-tider

Vi vet att det är betydligt lättare att förebygga sjukdom än att kurera oss från en sjukdom. Det Ayurvediska synsättet är att i första hand bevara god hälsa och på så vis förebygga en obalans/sjukdom.  Dagligen och året om ger vi näring till kroppens celler och därmed stärker vi immunförsvaret.

De ayurvediska råden som är extra viktiga att tänka på nu är:

-       Rengöring av munhåla: använd tungskrapa och skölj munnen med sesamolja (svälj inte utan spotta ut oljan)

-       Nässköljning med lättsaltat vatten och smörj in näsborrarna med ghee

-       Drick det varma långkokta vattnet under hela dagen

-       Använd de ayurvediska kryddorna i matlagningen

-       Var ute i friska luften

-       Meditation och Pranayamas - andningsövningar


Oktober 2019

Inom Ayurveda rekommenderas en kalldusch på morgonen. Detta reagerar många på men studier visar idag på alla fördelar med kallduschen.

Forskaren Pirkko Huttonen, Uleåborgs Universitet, säger att vinterbad är rena hälsokuren. En studie på 100 personer visar att blodtrycket sänks och att stresståligheten förbättras.

Endorfinerna i kroppen ökar så rejält att effekten sitter i mer än 6 timmar.

Kroppen vill värma upp sig efter en kalldusch och då ökar metabolismen och aktiverar blodcirkulationen och immunförsvaret.

Mängden av den bruna fettvävnaden ökar på bekostnad av den farliga vita fettvävnaden. Det bruna fettet kräver energi för att hålla oss varma och leder till ökad ämnesomsättning och därmed minskad kroppsvikt .

Den ökade halten av könshormoner leder även till förbättrad kvalitet på hy och hår.


Maj 2019

Störd dygnsrytm kopplas till diabetes, fetma och andra metabola sjukdomar.                                      https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550413119300634

Enligt det Ayurvediska hälsosystemet är det av stor vikt att följa dygnets rytm. Sova bör vi göra mellan ca kl 22 och kl 06. Fler och fler studier visar vad som händer i kroppen när vi struntar i detta råd.

För några år sedan läste jag en artikel som menade att morgonpigga var mer intelligenta. Jag skulle säga att morgonpigga använder hela sin potential och får därmed mer gjort utan att anstänga sig mer.

Juli 2018

Inom Ayurveda betonas vikten av att mage och tarmar fungerar väl och mage & tarmar är ’hemvist’ för doshorna. Ayurveda betonar att vi är vad vår kropp kan smälta!  Vi vet alla vad magproblem kan ställa till med och hur dåligt man mår om inte magen funkar. Idag har även skolmedicinen kommit fram till att tarmens hälsa och bakterieflora är av mycket stor vikt för vårt immunförsvar och därmed hälsa. Men samtidigt vill man inte medge att mediciner, piller och antibiotika förstör de goda bakterierna i tarmen och vill hellre förespråka transplantation av tarminnehåll än att rekommendera nyttig kost och att undvika piller och antibiotika. På så vis får läkarna (kirurgerna) fortsatt makt över oss, och det är det det hela handlar om. Ayurveda handlar om att ta hand om sin egen hälsa!

 

April 2018

Sedan länge är det känt att dålig munhygien är kopplad till hjärt- och kärlproblem. Nyare forskning visar även på koppling till andra sjukdomar. Se: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180116093603.htm

I den ayurvediska morgonrutinen för optimal hälsa ingår rengöring av gommen med tungskrapa, tandborste och tandkräm utan flour eller andra tillsatta gifter. Därefter egenmassage med specifik olja följt av dusch med sparsamt med tvål, utan tillsatta gifter, och avsluta med iskall dusch. Sedan är man redo för yoga och meditation följt av frukost.

 

 

December 2017 

Den ayurvediska vetenskapen konstaterat att allting påverkar vår hälsa och välbefinnande; kost, tankar, känslor, dofter, smaker, färger och planeternas rörelse. Det är alltså av mycket stor vikt att vi följer dygnets och årstidernas rytm. Detta innebär att vi ska sova, äta, motionera, plugga etc på ’rätt tid’. Rätt tid är i enlighet med doshorna.

Sova skall vi göra mellan 22-06. Speciellt viktigt är det att sova mellan 22-02, dvs Pitta-tid, då det är då mycket av cellernas reparation och återuppbyggnad som sker. Genom att inte sova på denna påskyndar vi vår ålderdom.

Dygnets huvudmål skall intas när solen står som högst och ämnesomsättningen är som störst, dvs mitt på dagen, middag. Att gå och lägga sig strax efter en stor måltid, får samma effekt som om vi vore uppe och vakna av den anledningen att kroppen måste prioritera matsmältning istället för cellförnyelse.

Denna cykliska klocka har nu även den västerländska vetenskapen funnit och det prisas i årets Nobelpris i medicin.

http://ki.se/nyheter/nobelpriset-i-fysiologi-eller-medicin-2017-till-jeffrey-c-hall-michael-rosbash-och-michael-w

 

December 2017
Läkemedelsförgiftning är den 3:e största anledningen till dödsfall i USA och Europa.

 

Enligt den Ayurvediska läkekonsten skall maten vara vår medicin! Varje måltid skall innehålla de 6 smakerna: sött, surt, salt, starkt, bittert och kärvt.

 Nyligen inträffade ett dödsfall i Örebro region pga av att 2 st läkemedel inte fungerade ihop. Hur många äldre och sjuka har inte långt mer än 2 mediciner ordinerade av sina läkare? Ingen vet vad det ställer till med. Men dödsfallen talar sitt tydliga språk - och då ska man veta att mörkertalet är omfattande.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/dog-av-lakemedelsforgiftning-varden-anmaler-sig-sjalv

November 2017

Enligt den Ayurvediska vetenskapen startar ohälsa i mage-tarm och påvisar vikten av att vi enbart skall äta det vår kropp klarar av att smälta.

Nya studier vid den Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att patienter med magcancer har förändrad tarmflora.  I studien vilken publicerats i BMJ Open Gastroenterologykunde patienter med tjocktarmscancer få förbättringar vid intag av ett kosttillskott som återställde tarmfloran. Levande mjölksyrabakterier, probiotika, kan förändra tarmfloran hos patienter med cancer i tjocktarmen.

När mikrofloran hos de cancerdrabbade modifierades med hjälp av levande mjölksyrabakterier, probiotika, genom intag av bakterier i tablettform ökade mängden bakterier som producerar smörsyra (butyrat) Mjölksyrabakteriernas butyrat hämmar tillväxten av cancerceller i tarmen.

"De probiotiska stammar som användes i denna studie är en lovande positiv faktor för den fortsatta utvecklingen av behandlingar mot tjocktarmscancer", säger docent Yvonne Wettergren, vid institutionen för kliniska vetenskaper på Sahlgrenska.

Forskare har sedan tidigare känt till att Lactobacillus acidophilus NCFM har egenskaper som minskar tjocktarmstumörers tillväxt hos möss och mängden cancerframkallande nedbrytningsprodukter (metaboliter) i tarmen hos människa. Genom att även tillföra Bifidobacterium lactis Bl-04, fick preparatet antiinflammatoriska egenskaper.
https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/lovande-modifiering-av-tarmflora-vid-tjocktarmsca...

December 2015

Traditionell kinesisk örtmedicin var utgångspunkt när preparatet Artemisinin togs fram som framgångsrik malariamedicin.

Den kinesiska och kvinnliga forskaren Tu Youyou vidareutvecklade örtmedicinen till de krav som ställs på äkta modern medicinsk vetenskap. Nobelförsamlingen på Karolinska institutet ger årets nobelpris i fysiologi eller medicin till   Youyou Tu.

”Det var ett äkta genombrott och en vändpunkt när det gäller att hitta ett nytt läkemedel mot malaria”, sa Hans Forssberg från Nobelförsamlingen på presskonferensen.

Forssberg motiverar även priset med att den har en mycket stor betydelse för mänskligheten.
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2015/tu-facts.html

December 1998

”Om vi bara kunde andas rätt skulle i princip alla sjukdommar försvinna!”

Enligt den Ayurvediska läkekonsten är yoga, meditation och andningsövningar oerhört viktiga för hälsan och välmåendet och rekommendationen är att utföra detta varenda dag!

En felaktig, snabb andning högt uppe i bröstet tyder på stress. Detta leder till hjärt och kärlproblem och högt blodtryck. Rekommendationen är djupandning och växelvis andning. Enligt den senaste forskningen påverkar andningen hela det kemiska systemet i kroppen framför allt ph-värdet. Ytlig andning leder till att njurarna får arbeta hårdare vilket gör att de blir överansträngda. Detta i sin tur leder till dåligt blodflöde till hjärnan med migrän, ångest, glömska och trötthet som följd.

Forskning på Karolinska sjukhuset visar att Näsandning leder till 10-15 % högre syresättning i blodet. Anledningen är bildandet av NO-kvävemonoxid-gasen i bihålor och pannhålor. NO deltar även i nervsystemets funktion och har en förmåga att döda bakterier och virus.

Denna forskning gav Nobel-pris 1998 i Medicin.
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1998/