Välkommen till Ah-Veda!

Kontakta Anne på tfn 0703 880688 eller mail anne(at)ah-veda.se

December 2017 

Den ayurvediska vetenskapen konstaterat att allting påverkar vår hälsa och välbefinnande; kost, tankar, känslor, dofter, smaker, färger och planeternas rörelse. Det är alltså av mycket stor vikt att vi följer dygnets och årstidernas rytm. Detta innebär att vi ska sova, äta, motionera, plugga etc på ’rätt tid’. Rätt tid är i enlighet med doshorna.

Sova skall vi göra mellan 22-06. Speciellt viktigt är det att sova mellan 22-02, dvs Pitta-tid, då det är då mycket av cellernas reparation och återuppbyggnad som sker. Genom att inte sova på denna påskyndar vi vår ålderdom.

Dygnets huvudmål skall intas när solen står som högst och ämnesomsättningen är som störst, dvs mitt på dagen, middag. Att gå och lägga sig strax efter en stor måltid, får samma effekt som om vi vore uppe och vakna av den anledningen att kroppen måste prioritera matsmältning istället för cellförnyelse. 

Denna cykliska klocka har nu även den västerländska vetenskapen funnit och det prisas i årets Nobelpris i medicin. 

http://ki.se/nyheter/nobelpriset-i-fysiologi-eller-medicin-2017-till-jeffrey-c-hall-michael-rosbash-och-michael-w

  

December 2017
Läkemedelsförgiftning är den 3:e största anledningen till dödsfall i USA och Europa.


Enligt den Ayurvediska läkekonsten skall maten vara vår medicin!  Varje måltid skall innehålla de 6 smakerna: sött, surt, salt, starkt, bittert och kärvt.

 Nyligen inträffade ett dödsfall i Örebro region pga av att 2 st läkemedel inte fungerade ihop. Hur många äldre och sjuka har inte långt mer än 2 mediciner ordinerade av sina läkare? Ingen vet vad det ställer till med. Men dödsfallen talar sitt tydliga språk - och då ska man veta att mörkertalet är omfattande.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/dog-av-lakemedelsforgiftning-varden-anmaler-sig-sjalv

November 2017

Enligt den Ayurvediska vetenskapen startar ohälsa i mage-tarm och påvisar vikten av att vi enbart skall äta det vår kropp klarar av att smälta. 

Nya studier vid den Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att patienter med magcancer har förändrad tarmflora.   I studien vilken publicerats i BMJ Open Gastroenterologykunde patienter med tjocktarmscancer få förbättringar vid intag av ett kosttillskott som återställde tarmfloran. Levande mjölksyrabakterier, probiotika, kan förändra tarmfloran hos patienter med cancer i tjocktarmen.

När mikrofloran hos de cancerdrabbade modifierades med hjälp av levande mjölksyrabakterier, probiotika, genom intag av bakterier i tablettform ökade mängden bakterier som producerar smörsyra (butyrat) Mjölksyrabakteriernas butyrat hämmar tillväxten av cancerceller i tarmen.

"De probiotiska stammar som användes i denna studie är en lovande positiv faktor för den fortsatta utvecklingen av behandlingar mot tjocktarmscancer", säger docent Yvonne Wettergren, vid institutionen för kliniska vetenskaper på Sahlgrenska.

Forskare har sedan tidigare känt till att Lactobacillus acidophilus NCFM har egenskaper som minskar tjocktarmstumörers tillväxt hos möss och mängden cancerframkallande nedbrytningsprodukter (metaboliter) i tarmen hos människa. Genom att även tillföra Bifidobacterium lactis Bl-04, fick preparatet antiinflammatoriska egenskaper.
https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/lovande-modifiering-av-tarmflora-vid-tjocktarmsca...

December 2015

Traditionell kinesisk örtmedicin var utgångspunkt när preparatet Artemisinin togs fram som framgångsrik malariamedicin. 

Den kinesiska och kvinnliga forskaren Tu Youyou vidareutvecklade örtmedicinen till de krav som ställs på äkta modern medicinsk vetenskap. Nobelförsamlingen på Karolinska institutet ger årets nobelpris i fysiologi eller medicin till   Youyou Tu.

”Det var ett äkta genombrott och en vändpunkt när det gäller att hitta ett nytt läkemedel mot malaria”, sa Hans Forssberg från Nobelförsamlingen på presskonferensen.

Forssberg motiverar även priset med att den har en mycket stor betydelse för mänskligheten.
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2015/tu-facts.html

December 1998

”Om vi bara kunde andas rätt skulle i princip alla sjukdommar försvinna!” 

Enligt den Ayurvediska läkekonsten är yoga, meditation och andningsövningar oerhört viktiga för hälsan och välmåendet och rekommendationen är att utföra detta varenda dag!

En felaktig, snabb andning högt uppe i bröstet tyder på stress. Detta leder till hjärt och kärlproblem och högt blodtryck. Rekommendationen är djupandning och växelvis andning. Enligt den senaste forskningen påverkar andningen hela det kemiska systemet i kroppen framför allt ph-värdet. Ytlig andning leder till att njurarna får arbeta hårdare vilket gör att de blir överansträngda. Detta i sin tur leder till dåligt blodflöde till hjärnan med migrän, ångest, glömska och trötthet som följd.

Forskning på Karolinska sjukhuset visar att Näsandning leder till 10-15 % högre syresättning i blodet. Anledningen är bildandet av NO-kvävemonoxid-gasen i bihålor och pannhålor. NO deltar även i nervsystemets funktion och har en förmåga att döda bakterier och virus.

Denna forskning gav Nobel-pris 1998 i Medicin.
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1998/